Przygotowanie:
Komosę / kaszę wypłucz w zimnej wodzie do momentu aż woda, zamiast mętna, stanie się przejrzysta. Dzięki temu pozbędziesz się lekkiej goryczki jaka posiadają zarówno komosa jak i kasza jaglana. Do garnka wlej wodę. Gotuj komosę/kasze na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze 5-10 min. Gotowe!
Dodatkowo możesz dodać ulubione owoce, pestki, czy orzechy.
Smacznego!
Składniki:
- komosa lub kasza jaglana ok. 3/4 szklanki
- woda ok. 1,5 - 2 szklanki
- 1 jabłko ( kwaśne, najlepiej antonówka, albo szara reneta)
- 1 banan
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy, lub 1,5-2 cm świeżo startego korzenia - polecam!
Porcja dla: 2 osób
Czas przygotowania ok. 20 min
Zarówno komosa (inna nazwa quinoa) jak i kasza jaglana to świetna propozycja na słodko-kwaśną kolację, lub rozgrzewające delikatne śniadanie. Danie jest lekkostrawne, zawiera sporo węglowodanów, a w przypadku komosy także białka (ta wersja będzie odpowiedniejsza dla intensywnie trenujących). Ja preferuję komosę, choć równie często używamy kaszy, którą uwielbia córka.
Komosa ryżowa / kasza jaglana z jabłkiem i bananem
504 568 446
sailingforchange@gmail.com