Przygotowanie:

 

Komosę / kaszę wypłucz w zimnej wodzie do momentu aż woda, zamiast mętna, stanie się przejrzysta. Dzięki temu pozbędziesz się lekkiej goryczki jaka posiadają zarówno komosa jak i kasza jaglana. Do garnka wlej wodę. Gotuj komosę/kasze na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze 5-10 min. Gotowe!

Dodatkowo możesz dodać ulubione owoce, pestki, czy orzechy.

Smacznego!

 

 

Składniki:

- komosa lub kasza jaglana ok. 3/4 szklanki

- woda ok. 1,5 - 2 szklanki

- 1 jabłko ( kwaśne, najlepiej antonówka, albo szara reneta)

- 1 banan

- 0,5 łyżeczki cynamonu

- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy, lub 1,5-2 cm świeżo startego korzenia - polecam!

 

Porcja dla: 2 osób

Czas przygotowania ok. 20 min

Zarówno komosa (inna nazwa quinoa) jak i kasza jaglana to świetna propozycja na słodko-kwaśną kolację, lub rozgrzewające delikatne śniadanie. Danie jest lekkostrawne, zawiera sporo węglowodanów, a w przypadku komosy także białka (ta wersja będzie odpowiedniejsza dla intensywnie trenujących). Ja preferuję komosę, choć równie często używamy kaszy, którą uwielbia córka.

Komosa ryżowa / kasza jaglana z jabłkiem i bananem

504 568 446

sailingforchange@gmail.com