Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W dużej misce połączyć suche składniki. W mniejszej zmiksować miód

z olejem dodając, w drugiej kolejności,  puree z dyni.

2. Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Mieszać krótko, kiedy składniki się połączą dodać czekoladę.

3. Nakładać łyżką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 min. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

 

SMACZNEGO!

Sucze składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanka mąki pszennej

1/2 łyzeczka imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczka sody

1/2 łyżeczka soli himalajskiej

 

Mokre składniki:

3/4 szklanki puree z dyni (dynię należy przekroić na pół i ułożyć w piekarniku skórka do dołu. Piec w temp. 200 stopni, 

aż dynia będzie miękka w środku - 40-50 minut. Wybrać pestki, a miąższ wydłubać łyżką i zmiksować blenderem)

1/4 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Składniki na około 15 ciastek

Przepis zaczerpnięty z portalu jadlonomia.com i nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany. Świetny, bo łatwy do przygotowania, energetyczny, lekkostrawny, no i przede wszystkim o niebo zdrowszy niż słodycze sklepowe. Ciastka swoim smakiem i konsystencją przypominają troszkę pierniki. Są miękkie i wilgotne w środku. Idealna przekąska między treningami, czy w przerwie między lekcjami.

Ciastka dyniowe z czekoladą

504 568 446

sailingforchange@gmail.com