Składniki :
- 100g (małe opakowanie wiórków kokosowych
- 3/4 łyżki syropu klonowego/cukru
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka oleju kokosowego
- woda
Do małego kubeczka wlewamy trochę ciepłej wody, dodajemy cukier
i olej kokosowy. Olej kokosowy ma stałą konsystencję i przechodzi
w płynną w około 25°C. Mieszamy wszystko aż olej stanie się płynny,
a cukier rozpuści – zajmie to naprawdę chwilę.
Zawartość kubeczka wlewamy do większej miski, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę, i miksujemy na masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody i dalej miksujemy. Rękoma formujemy małe kuleczki (ręce zwilżamy zimną wodą, wtedy kulki nie będą kleić się do rąk)
i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180°C.
Przepis, trochę zmodyfikowany, pochodzi z anka-weganka.blogspot.com
bezglutenowe:)
Zastrzyk energii podczas długotrwałego wysiłku
Kokosanki
504 568 446
sailingforchange@gmail.com