Składniki :

 

- 100g (małe opakowanie wiórków kokosowych

- 3/4 łyżki syropu klonowego/cukru

- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej

- łyżka oleju kokosowego

- woda

 

Do małego kubeczka wlewamy trochę ciepłej wody, dodajemy cukier

i olej kokosowy. Olej kokosowy ma stałą konsystencję i przechodzi

w płynną w około 25°C. Mieszamy wszystko aż olej stanie się płynny,

a cukier rozpuści – zajmie to naprawdę chwilę.

Zawartość kubeczka wlewamy do większej miski, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę, i miksujemy na masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody i dalej miksujemy. Rękoma formujemy małe kuleczki (ręce zwilżamy zimną wodą, wtedy kulki nie będą kleić się do rąk)

i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180°C.

 

Przepis, trochę zmodyfikowany, pochodzi z anka-weganka.blogspot.com

bezglutenowe:)

 Zastrzyk energii podczas długotrwałego wysiłku

Kokosanki

504 568 446

sailingforchange@gmail.com