Bezglutenowe batony wegańskie jako idealny zamiennik batonów sklepowych. Bogate we wszelkie składniki odżywcze, proste w przygotowaniu a przede wszystkim o niebo zdrowsze:)

Przepis na ok 14 batonów. 

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki płatków gryczanych
  • 0,5 szklanki popingu z amarantusa
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,3 szklanki sezamu 
  • 0,3 szklanki lnu mielonego
  • 0,5 szklanki suszonych jabłek
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny 
  • 3- łyżki syropu klonowego bądź miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  •  

Sposób przygotowania:

Owoce zalewamy gorąca wodą i czekamy chwilę, aż zmiękną

W garnku roztapiamy olej kokosowy i dodajemy syrop, bądź miód - dokładnie mieszamy

Pozostałe składnki oprócz banana wrzucamy do miski. Dodajemy odsączone owoce, olej i jeszcze raz wszystki dokładnie mieszamy. Jeżeli powstała masa nie jest zbyt klejąca, dodajemy pół rozgniecionego banana.

Wąska blachę wykładamy papierem do pieczenia. 180 stopni, 30 min.

 

Możesz dowolnie żonglować składnikami np. dodając ulubione owoce, albo płatki. Zamiast amarantusa możesz dodać np.płatki jaglane. Jeśli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej użyj popularnych płatków owsianych. Sportowcom, szczególnie w okresie treningowym, zdecydowanie polecam jednak moją wersję

 

 

Smacznego!

Batony energetyczne

504 568 446

sailingforchange@gmail.com